Előzzük meg a hulladékképződést!

A hulladékproblémák megoldásának egyik jelentős lépése a hulladék keletkezésének megelőzése. Tudatos fogyasztással(ami csak rajtunk múlik), azokat a termékeket választjuk, amelyek a célnak megfelelnek, kevesebb csomagolóanyagot tartalmaznak, és kisebb környezeti kárt okoznak. Ezt a fogyasztók felvilágosításával,

tudatformálásával érhetjük el.

A hulladéktermelést teljesen nem lehet megszüntetni, azonban a környezetre gyakorolt negatív hatását a hulladékok mennyiségének és veszélyességének csökkentésével lehet mérsékelni. Mindenki csak négy, viszonylag kis lépésre van a helyes magatartástól. A következő négy lépcsőfok megvalósításával érhetjük el a környezettudatosságot ezen a területen.

 

1. Csökkentsd a fogyasztást!
Tudatosan vásárolj! Gondolkozz, mielőtt választasz! Gondold meg, valóban szükséged van rá? Nem tudod kölcsönözni, bérelni? Meg tudod osztani másokkal, amit vennél? Ha mégis vásárolsz, tartós, jó minőségű árut vegyél!
2. Javítsd meg, használd újra!
A visszaváltható, környezetbarát, többutas csomagolást vedd! Vásárolj utántöltő, nagyobb kiszerelésű termékeket! Javítsd meg dolgaidat, mielőtt újat vennél!
Amire nincs szükséged, „add oda” másoknak!
(bolhapiac, használt cikk boltok, jótékonysági adományok)
3. Gyűjtsd külön a hulladékokat!
Hulladékaid 75 %-a hasznosítható, másodnyersanyagként új terméket készíthetnek belőle! Kezd a papír gyűjtésével, majd komposztáld a szerves hulladékokat! Gyűjtsd külön az üvegeket, műanyagokat, fémeket is! Helyezd el ezeket hulladékudvarban, gyűjtőszigeten, vagy esetleg az otthoni szelektív gyűjtőkben!
4. Vásárolj hulladék hasznosításával készült terméket!
Ezzel ösztönözheted a piacot az ilyen termékek gyártására, forgalmazására!
Így takarékoskodsz a Föld nyersanyag és energiakészleteivel!
Óvd meg bolygónkat a felesleges környezeti ártalmaktól!
(talaj-, víz-, levegőszennyezéstől, az élőhelyek, élőlények pusztulásától)