„Öko-kreatívságaink”

Környezettudatos kreatív kézműves foglalkozások a Csatában

 

A környezettudatosság és a fenntartható fejlődés elvei mindig fontos szerepet játszottak oktató-nevelő munkánkban. Ez tükröződött pedagógiai programunkban, és a napi gyakorlatban az iskola működtetésében egyaránt. Tanítási órákon és azon kívül is számtalan lehetőség adódott rá, projektek, témahetek, erdei iskola, szakkörök, kis tudós konferenciák, játszóházak, klub péntekek és családi szombatok alkalmával. 2012-ben iskolánk pályázott, és elnyerte az „Ökoiskola” minősítést, majd sikeresen pályáztunk a „Madárbarát Iskola” címre is.

Azóta is igyekszünk minél több terepen és módon kihasználni a lehetőséget a környezettudatosság és a fenntartható fejlődés pedagógiájának gyakorlati megvalósítására.

Egy a sok lehetőség közül a mindenki által kedvelt kézműves foglalkozások környezetbarát módon történő szervezése. A tevékenységorientált nevelési helyzetek és a közös alkotás, a tanítás leghatékonyabb eszközei, emellett sokrétű képességfejlesztők is, a gyerekek pedig rendkívül fogékonyak az új ismeretekre, a fiatalok pedig nagyon aktívak és nyitottak, így könnyen bevonhatóak a környezetvédelem és az alkotás folyamataiba egyaránt.

Szervezéskor arra törekszünk, hogy az újrahasznosítást a manuális tevékenységek során gyakorolják és megtapasztalják a gyerekek, hogy észrevegyék azt, hogy az anyagok környezettudatos körforgásáról van szó, a nyersanyag – késztermék – hulladék – nyersanyag folyamatban. A korábbi méretű falusi gazdaságokkal ellentétben a városok nem tudnak mit kezdeni a saját maguk által termelt szennyel és szeméttel, az mérgezi a környezetet. A rossz gyakorlatba mi úgy avatkozhatunk be egy-egy kézműves szakkör, foglalkozás alkalmával, ha közösen összegyűjtjük és alapanyagként felhasználjuk a látszólag már semmire se jó, hulladéknak minősített anyagokat: vécépapír guriga, tojástartó, elhasznált CD lemez, használt műanyagpohár, teás tasak, jégkrém pálca, sajtos doboz, PET palack és még sorolhatnám…

És, hogy mi lesz ezekből? Illusztrációnak és ötletadónak néhány fotó: