Határtalanul! Felvidéken

Határtalanul! Felvidéken

A Csata Utcai Általános Iskola ötven tanulója és öt tanára vett részt a Határtalanul! pályázat keretében négynapos felvidéki kiránduláson, május 7 és 10 között.

Az első nap programja Szklabonyán indult, ahol csapatunk Mikszáth Kálmán emlékházát látogatta meg. Bepillantást nyertünk a Mikszáth család életébe, az író gyerekkorába. A diákok érdeklődve hallgatták, hogyan vette kétszer is feleségül Mauks Ilonát az író. Megismerkedtünk falujának lakóival, akiket műveiben is megörökített.

A füleki várhoz vezetett utunk, ahol először évezredekkel korábban élt állatok maradványait, majd a török és magyar seregek által használt fegyvereket, ruhákat néztünk meg. Ezután – a csepergő eső ellenére – a várfalakat megmászva csodálhattuk meg a környéket.

A nap zárásaként Rimaszombatban kerestük fel a Múzsák házát, ahol Petőfi Sándor munkásságára emlékezve helyeztük el koszorúnkat.

A második nap délelőttjén a lőcsei dómot látogattuk meg. Végig sétáltunk a főtéren, körbejártuk a városházát, meghallgattuk a lőcsei fehér asszony történetét.

Ezután a szerpentinekkel teletűzdelt utakon a Csorba tóhoz utaztunk; az út során megcsodálhattuk a Tátra felhőkbe burkolózott hófödte csúcsait. Egy kis gyalogtúrát tettünk a tó körül, ahol vadkacsákkal is találkoztunk. A kihívást leginkább a 12 fokos hőmérséklet jelentette, nem a túra!

Este a szállásunkon Auxt Ferenc látogatott meg minket és mesélt nekünk a helyi magyarság életéről.

A harmadik nap reggelén „iskolába mentünk”, a Bátkai alapiskola tanáraival és tanulóival találkoztunk. Ajándékkönyveinkkel és kerületünket bemutató könyvvel gazdagítottuk könyvtárukat.

A tornaljai Maja méhészetben a méhes házban relaxáltunk egy kicsit a méhek zümmögését hallgatva és a finom mézillatot belélegezve.
A napot „barlangászással” zártuk a Gombaszögi barlangban, ahol foltos szalamandrákkal osztoztunk a szalmacseppkövek látványán.

Az utolsó napunk célállomása Kassa volt. A Rodostó-házban megtekintettük a hajdani fejedelem eredeti bútorait, amelyeket a száműzetésében használt; majd megkoszorúztuk az épület előtt álló II. Rákóczi Ferencet ábrázoló szobrát. Ezután a Szent-Erzsébet dómhoz és az Orbán toronyhoz mentünk, megismerkedtünk a történetükkel, majd az altemplomban elszavaltuk a Himnusz első versszakát a fejedelem sírja előtt.

A belvárosi utcákon nagy volt a zenebona, érettségiző diákok gyűjtöttek pénzt a bankettjükre a helyi szokás szerint.

Fáradtan, de élményekkel gazdagon értünk haza.

Csillag-Szentgyörgyi Krisztina

Csata Határtalanul! csapata:

Nádházi Ágnes, Karikó Zoltán, Bartalos Balázs

7.C osztály és Vécsey Tímea osztályfőnök

7.B osztály és Csillag-Szentgyörgyi Krisztina osztályfőnök

Galéria