Határtalanul kirándulás

Határtalanul! 2022/2023

Al-Duna és a Kazán szorosok – Hajós kaland a déli végeken

 

A Csata Utcai Általános Iskola 7. osztályos tanulói a Határtalanul program keretében 2023. május 15. és 19. között Szerbiában jártak. A kirándulás a Magyar Kormány támogatásával valósult meg.

Május 9-én kaptak tájékoztatót a tanulók az előttük álló útról, s a Vajdaságban élő magyarok helyzetéről. Május 15-én reggel 39 diák 4 pedagógussal vágott neki a kalandokkal teli hosszú útnak. Dél körül érkeztek meg Szabadkára, ahol többek között megtekintették a szecessziós Városházát, a Raichle-palotatát, Európa második legnagyobb zsinagógáját, Mátyás király és Kosztolányi Dezső szobrait. Délután a Palicsi-tó partján sétálhattak, ahol szecessziós fürdőépületeket, színpompás villákat láttak. Estére érkeztek meg Tóthfalura, ahol két estére kaptak szállást. Második napon Zentán sétáltak a Tisza partján, majd a Városházán megtekintették a zentai csata színvonalas kiállítását. Ezt követően látogatták meg a Thurzó Lajos Általános Iskolát, ahol Tandari Ferenc iskolaigazgató vezette körbe őket a megújult épületben.
A gyerekek a beodrai gőzgép, traktor és oldtimer múzeumban számos különleges és egyedi eszközt láthattak. Törökbecsén megkoszorúzták a Délvidék egyetlen megmaradt Hungária-emlékművét. A törökbecsei templomkertben megkoszorúzták gróf Leiningen-Westerburg Károlyra szobrát. A nap zárásaként Faragó Zoltán bemutatta a csatásoknak szeretett települését, Tóthfalut, ahol a mini-Délvidék parkot is felkeresték. Harmadik napon elhagyták a szállást és délre haladtak tovább. Zimonyi toronynál megemlékeztek Hunyadi Jánosról. A Duna parton meglátogatták a nemrég felavatott Hunyadi szobrot. Majd Belgrádon belüli buszozást követően, három várkapun átkelve megérkeztek Nándorfehérvár várába, ahol tartalmas három órát töltöttek. Utolsó két estére a Viminacium Arheológiai Parkban szálltak meg iskolánk tanulói. Negyedik napon megtekintették a meseszép galambóci várat, majd hajóra szálltak, hogy megtekintsék a Románia és Szerbia között kanyargó Dunán a Kazán-szorost. Az utolsó nap a hazautazásról szólt. A visszaérkezést követő első tanítási napon összegezték a tanulók a tapasztalataikat, elevenítették fel a kirándulás legszebb emlékeit.

Bár az időjárás nem mindig kedvezett a hosszú városnéző sétáknak, a nebulók számtalan feledhetetlen emlékkel gazdagodtak.

Bartalos Balázs, földrajz szakos tanár

 

 

További képek a kirándulásról a Galériában tekinthetők meg.